visual

Home / Het bedrijf / Hoe werkt een melkrobot?

Hoe werkt een melkrobot?

aansluiten

Voordat de melkrobot met melken begint wil de robot het een en ander weten over de koe die de melkbox binnengestapt is:

* Welke koe is dit?
* Hoe vaak mag de melkrobot deze koe melken?
* Hoe vaak is ze vandaag al gemolken?
* Hoeveel en welk soort krachtvoer mag ze tijdens het melken eten?
* Wat waren de coí¶rdinaten van de spenen tijdens het vorige bezoek?
* Zijn er bijzonderheden? Mag alle melk wel naar de melktank?

De melkrobot identificeert de koe aan de hand van een chip in de halsband en zoekt daarna bovenstaande gegevens op in de computer. Mocht de koe om de een of andere reden niet gemolken mogen worden dan gaat het hekje open en mag ze het later nog een keer proberen.
Mag de koe wel gemolken worden? Dan ontvangt ze meteen een beetje krachtvoer en begint de melkrobot met het reinigen van het uier. De computer heeft opgezocht waar de spenen van de koeien zich doorgaans bevinden zodat de robotarm de spenen met behulp van vochtige, ronddraaiende borstels zachtjes schoon kan maken. Dit is een erg belangrijk proces, een onreine uier kan er immers voor zorgen dat de melk vervuilt raakt, en de robot levert telkens een perfect schone uier af.
Na het wassen van het uier klapt de arm van de melkrobot de schoonmaakborstels in en wordt er met behulp van een laser de exacte locatie van de spenen vastgesteld. De lasersensor vertelt precies waar de spenen zich bevinden waarna de robotarm een vacuümzuigende tepelbeker op de tepel drukt. Met behulp van luchtdrukverschillen en een losse, flexibele siliconen binnenvoering simuleert de tepelbeker de mond van een zuigend kalf en komt er een melkstroom op gang. Als alle vier spenen aangesloten zijn worden de schoonmaakborstels gereinigd en ontsmet. Elke tepelbeker beschikt over een eigen meter die de zuiging opheft zodra de melkstroom beneden een bepaald niveau komt. De tepelbeker valt dan van de tepel en wordt direct teruggetrokken in de robotarm. Zodra alle vier tepelbekers terug zijn in de robotarm wordt er een verzachtende, ontsmettende spray tegen het uier gespoten. Hierna klapt de robotarm terug in de rustpositie naast de melkbox. De koe mag vertrekken en de melkrobot wordt uitgebreid gereinigd en ontsmet.

robotarm